Ohjelmanpitäjäksi?

Matsuconin ohjelmanpitäjähaku on toistaiseksi kiinni. Tapahtuma siirtyy keväälle 2021.

Matsucon tarjoaa tänäkin vuonna viikonlopun täydeltä kiinnostavaa ohjelmaa kävijöilleen! Oletko aina halunnut puhua Boku no Hero Academian vanhempien roolista tai uusimman animekauden helmistä? Ehkä intohimosi onkin Japanin matkailu tai kierrätetyt cosplay-asut! Etsimme tapahtumaan kaikkea perinteisistä luennoista paneeleihin, keskustelupiireihin ja osallistavaan ohjelmaan. Voit myös tarjota jotain täysin uutta! Koska Matsucon on japanilaiseen ja itäaasialaiseen kulttuuriin keskittynyt tapahtuma, toivomme, että ohjelmat käsittelevät näitä aiheita.

Ohjelmanpitäjille tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn Matsuconiin koko viikonlopun ajaksi, pääsyn greenroomiin, lounaan lauantaiksi, kutsun tapahtuman kaatajaisiin sekä täysi-ikäisille pienen alennuksen iltabilelipusta. 

Matsuconilla on tarjolla kolmen tyyppisiä ohjelmatiloja: juhlasali, johon sijoitamme suurimmat ohjelmat, 100 hengen iso luentosali sekä luokkahuoneita. Kaikissa tiloissa on mahdollisuus videotykkiin ja talon tietokoneen käyttöön.

Ohjelmanpitäjäksi voit hakea Kompassin kautta, ja päätöksen ohjelmasi hyväksymisestä saat hakuajan umpeutumisen jälkeen. Mikäli ohjelmaasi sisältyy jotain erityisjärjestelyjä (eli haluat esimerkiksi käyttöösi juhlasalin tai erikoisempaa tekniikkaa), tai tulet pitämään ohjelmaa isomman ryhmän kanssa, otathan ensin yhteyttä ohjelmavastaavaan (ohjelmavastaava@matsucon.fi). Ohjelmavastaava neuvoo myös, mikäli sinulla herää muita kysymyksiä ohjelmasi sopivuudesta tai sen järjestelyistä.

Ohjeita ohjelmanpitäjille

Luennoissa on tärkeää, että:

 • Olet miettinyt luentosi tyypin. Mieti esimerkiksi, että esitteletkö, arvosteletko, tutkitko vai tulkitsetko sarjaa tai aihetta.
 • Olet tehnyt taustatyösi hyvin. Älä ota koko tekstiäsi Wikipediasta. Muista tekijänoikeudet ja merkitse kuvien, videoiden ja tekstien lähteet diaesityksesi vähintään loppuun.
 • Olet miettinyt kohdeyleisösi. Onko luentosi suunnattu aloittelijoille vai kokeneemmille harrastajille? Minkä ikäisille se on suunnattu? Älä pidä luentoasi vain kavereillesi: ota kaikki kuuntelijat huomioon. Voit ehdottaa myös ohjelmaa, jonka ikäraja on K-15 tai K-18.
 • Luennon rakenne ja diat ovat selkeät ja tarkoituksiisi sopivat. Älä kirjoita koko luentosi sisältöä dioihin, sillä tekstiseiniä voi lukea ilman puhujaakin: älä tee itseäsi tarpeettomaksi.

 

Paneeleissa/keskustelupiireissä on tärkeää, että:

 • Erotat paneelin ja keskustelupiirin toisistaan. Paneelissa on puheenjohtaja (ohjelman pitäjä) ja tietty määrä osallistujia sekä yleisö, jotka voivat kysyä kysymyksiä tai kommentoida lyhyesti viittaamalla. Keskustelupiirissä on myös puheenjohtaja (ohjelman pitäjä), mutta kaikki ohjelmaan osallistuvat voivat keskustella. Yleisöä ei siis ole. Paneelit ovat rajatumpia kuin keskustelupiirit.
 • Mieti kysymykset valmiiksi ja muista roolisi puheenjohtajana. Jos keskustelu eksyy aiheesta, ohjaa keskustelu takaisin raiteilleen. Muista, että panelistit ovat pääpuhujia ja yleisö vain kommentoi aihetta.

 

Työpajoissa on tärkeää, että:

 • Sinulla on selkeät ohjeet työpajaan osallistujille, ja otat kaikki osallistujat huomioon.
 • Mietit valmiiksi materiaalit. Tarjoatko sinä ne ilmaiseksia tai maksua vastaan, tuovatko kävijät omat materiaalinsa vai tarvitseeko niitä ollenkaan? Matsucon ei maksa materiaaleja.

 

Miiteissä on tärkeää, että:

 • Miitin aihe ei ole liian laaja tai liian suppea. Naruto-miitti on hyvin rajattu, mutta animefanien tai Sasuke-fanien miitti ei.
 • Huomioit kaikki paikalla olijat ja heidän ikänsä. Valvo, että miittiläiset käyttäytyvät conin sääntöjä noudattaen ja ota yhteyttä järjestyksenvalvojiin, jos tulee ongelmia.

 

Cosplayohjelmissa on tärkeää, että:

 • Olet suunnitellut ohjelman hyvin. Ota kaikki yleisössä huomioon, älä loukkaa ketään.
 • Voit tarjota Matsuconiin joko perinteistä cosplaydeittiä tai jonkinlaista uutta cosplayohjelmaa. Cosplaykisat ovat kuitenkin conin järjestämiä.