Cosplay

Matsuconissa nähdään tänä vuonna kahdet erilaiset cosplay-kilpailut. Ensimmäinen on Cosplay-paraati, missä tuttuun tapaan palkitaan kolme parasta cossaajaa, ja sen lisäksi paraatissa palkitaan Asenteikkain asuste, Kaunein kampaus,  Makein maskeeraus sekä Pähein proppi.

Toinen kilpailu onkin paikkansa ansainnut Photoshoot-kilpailu. Kilpailussa kisataan parhaasta cosplay-valokuvasta, jossa tiimi koostuu valokuvaajasta ja mallista tai malleista. Kisassa keskitytään kuvien tekniseen toteutukseen, editointiin sekä mallin ohjaukseen. Kisassa palkitaan kolme parasta kuvaa, yleisön suosikki sekä teemapalkinto. Tänä vuonna Photoshoot-kilpailussa teemana on Halloween.

Cosplay-Paraatiin ilmoittautuminen sulkeutui 25.10.2023 ja Photoshoot-kilpailuun ilmoittautuminen on päättynyt 15.10.2023.

Alempaa löydät kilpailujen säännöt ja palkintotiedot. Suosittelemme lukemaan ne ennen kuin lähetätte hakemuksen.


COSPLAY-PARAATIN SÄÄNNÖT

 • Cosplay-paraatissa ei ole lähdemaarajoituksia, eli hahmo voi olla esim. Hong Kongilaisesta elokuvasta, suomalaisesta pelistä, kirjasta, mangasta, Disneyn piirretystä yms. fiktiivisistä lähteistä.

 • Kilpailuun osallistutaan yksin. Jos sinulla on pari- tai ryhmäcossi ystävien kanssa ja haluatte osallistua kilpailuun, mutta ette halua yksin tulla lavalle poseeraamaan, on mahdollista suorittaa lavakävely yhdessä.  Ryhmä- ja parikävelyt sovitaan ennakkoon sähköpostitse.

 • Jos et halua kulkea yksin lavalla ja sinulla on ystäviä kilpailussa mukana eri sarjan asuissa, yhteiskävely onnistuu silloinkin.

 • Puvun tulee olla pääasiassa itse tehty, joten ostetulla asulla ei voi osallistua.
 • Asulla, joka on aikaisemmin sijoittunut jossain kisassa ei voi osallistua. 

 • Hahmon tulee olla lisensoidusta lähteestä. Omat designit tai OC-hahmot eivät ole sallittuja.

 • Hahmosi asusta tulee löytää kokovartalokuva tai kuvakollaasi, mistä tuomarit näkevät millainen hahmo on. Referenssikuvan tulee olla virallisesta lähteestä. Valokuvat asusta tai fanartit eivät ole sallittuja. 
 • Jokaisella osallistujalla on noin 30 sekuntia aikaa lavakävelylle ja poseerauksille

 • Paraatiin ilmoittaudutaan ennakkoon lomakkeella (Google Forms). Lomakkeen tiedot ovat vain cosplay-vastaavan nähtävissä ja hahmokuvat välitetään tuomareille. Yhteystiedot hävitetään kilpailun päätyttyä ja kun kaikkien palkinnot on saatu lähetettyä. 

  • Jos olet 12-vuotias tai nuorempi ja haluat osallistua paraatiin, sinulla tulee olla vanhempien suostumus ja heidän yhteystiedot hakemuksessa. Helpointa todistaa suostumus on se, että vanhempasi täyttävät hakemuksen.
 • Toivomme, että kaikki paraatiin osallistuvat huomioivat proppi- ja järjestyssääntörajoitukset. Lavalla kävelyyn voidaan sallia poikkeuksia, mutta asiasta tulee sopia vastaavan kanssa.

Kilpailuun kuuluu lavaosuuden lisäksi ennakkotuomarointi, jossa tarkastellaan asun laatua ja toteutusta. Tuomarit voivat esittää kysymyksiä asun valmistuksesta. Kisaajilla on myös mahdollisuus harjoitella paraatikulkua ennen varsinaista kisaa.

Palkinnot

Paraatissa voi voittaa yhden seitsemästä palkinnosta. Palkintoina vuoden 2023 Cosplay-paraatissa on:

1. sija – 3. sija
Sijoituspalkinnon voi voittaa, jos paraatiin osallistunut on toteuttanut cosplay-asunsa kokonaisuutena päästä varpaisiin laadukkaasti, hahmonäköisyyttä löytyy ja asun toteutuksessa on hyödynnetty hyviä tekniikoita.

Kaunein kampaus
Kauneimman kampauksen-palkinnon voi voittaa se osanottaja, joka hurmaa tuomariston peruukin muokkaustaidoillaan. 

Pähein proppi
Pähein proppi-palkinnon voi voittaa se osanottaja, joka onnistuu luomaan taidokkaimman plastisen osan/esineen asuunsa. Proppiin ei ole käytetty pääpainoisesti kangasta, vaan se on luotu esim. pahvi, puu, metalli, muovi ym. materiaaleista.

Asenteikkain asuste
Asenteikkain asuste-palkinnon voi voittaa se osanottaja, joka onnistuu lumoamaan tuomariston kädentaitoa huokuvalla asusteella (esim. laukku, korut, naamio, hatut, päivänvarjot jne.). Asuste on enimmäkseen kankaasta luotu mutta se voi sisältää esim. tukirakenteessa vaahtomuovia tai vaneria.

Makein maskeeraus
Makein maskeeraus-palkinnon voittaa hän, joka saa tuomarit äimistymään meikkitaidoillaan. Maskeerauksessa huomioidaan myös erikoismeikkaukset, kuten proteesit sekä tekoveri, joita käytetään usein hirviö- tai eläinmeikeissä.

PHOTOSHOOT-KILPAILUN SÄÄNNÖT

 • Kilpailuun voi osallistua vain yhdellä ( 1 ) cosplay-valokuvalla.
 • Kisaan lähetetään editoitu ja editoimaton versio samasta kuvasta.
 • Kuvaajalla tulee olla kuvattavien henkilöiden lupa kilpailuun osallistuakseen. Huomioittehan, että kilpailette tiiminä, joten palkinto tulee sekä valokuvaajalle että mallille/malleille.
 • Kuvassa esiintyvien hahmojen lähdemaalla ei ole rajoituksia eli hahmo voi olla esim. länsimaalaisesta elokuvasta, japanilaisesta RPG-pelistä, kirjasta, mangasta, yms. fiktiivisistä lähteistä.
 • Kuvien asuja ei arvioida, joten mallin asun ei tarvitse olla itse tehty.
 • Omat designit tai OC-hahmot eivät ole sallittuja.
 • Kilpailun teemapalkinnon teema on Halloween. Jos et halua kilpailla teemapalkinnosta, ilmoita asiasta ilmoittautumislomakkeessamme.
 • Kuva voi olla aikaisemmin julkaistu esim. Instagram-päivityksenä. Kuvalla ei ole kuitenkaan saanut osallistua aikaisempiin kilpailuihin.
 • Valokuvan minimiresoluutio on 595 x 842 pikseliä.
Palkinnot


1. sija – 3. sija
Sijoituspalkinnon voi voittaa, jos kilpailuun osallistunut tiimi on toteuttanut valokuvansa laadukkaasti, se herättää mielenkiintoa ja tunnetta, sekä kuvan toteutuksessa on hyödynnetty kuvalle sopivia editointitekniikoita.

Yleisön suosikki
Yleisön suosikki-palkinnon voi voittaa se tiimi, joka hurmaa Matsuconin kävijät valokuvallaan ja saa yleisöäänestyksessä eniten ääniä.

Teemapalkinto
Teemapalkinnon voi voittaa se tiimi, joka onnistuu luomaan teema uskonnollisimman kuvan. Tämän vuoden teema on Halloween. Kaikkien Photoshoot-kilpailuun osallistuvien kuvien ei tarvitse olla teeman mukaisia. Voit ilmoittaa asiasta ilmoittautumislomakkeessamme.

Kysyttävää? Ota yhteyttä cosplayvastaavaamme epäselvissä tilanteissa tai jos sinua askarruttaa jokin asia kilpailuissa. Viestiä voi laittaa osoitteeseen: cosplayvastaava(at)matsucon.fi