Ohjelma

Interaktiivisempaan ohjelmakarttaan voit tutustua Kompassissa. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
Huom! Kimchi ja Matcha ovat vaihtaneet tiloja keskenään. Ohjelma pysyy samana.

Ohjelmalehti on ladattavissa PDF-tiedostona tästä linkistä.

Lauantain ohjelma. Kuva avautuu suurempana uuteen välilehteen.
Sunnuntain ohjelma. Kuva avautuu suurempana uuteen välilehteen.

Tarkemmat ohjelmatiedot

Lauantai 10:30

Avajaiset

Aulan lava
la 10.12. 10.30–11.00
Tervetuloa Matsuconiin! Tapahtuman potkaisee käyntiin idoliryhmä NordicKiss. Tule kuulemaan tämän aamunavauksen coniterveiset ja pääjärjestäjän vinkkihetki conin tarjonnasta!

Lauantai 11:00

Japanilaisia talvipyhiä
Kimchi
la 10.12. 11.00–12.00
Minna ”minnalabanana” Mäkinen

Oletko koskaan miettinyt, millaisia samanlaisuuksia on suomalaisten ja japanilaisten joulujuhlinnoissa? Millaisia muita juhlia löytyy Japanissa näin joulu-tammikuun aikaan? Tällä luennolla tuodaan esille japanilaisia keskitalven pyhiä ja niiden merkityksiä sekä vertaillaan joulun ja uuden vuoden juhlien eroja Japanin ja Suomen välillä.

Koti-isän toilailut – rajojen rikkomista komedian keinoin
Pieni Kirsikka
la 10.12. 11.00–12.00
J.S.E. Salminen, Julia ”Kvartsi” Salminen

Miten yakuzan jäsen taipuu kotona kokkailevaksi koti-isäksi? Luennolla tarkastellaan yakuzan sekä kotielämää yllättävästi yhdistelevää animea, The Way of the Househusband (Netflix, 2021) ja alkuperäistä lähdemateriaalia. Miten sarjan hahmot sopivat ”perinteiseen” japanilaiseen yhteiskuntaan? Voiko rikossyndikaatti toimia kuin perhe… tai voiko perhe olla rikossyndikaatti? Ohjelma saattaa sisältää huumoria, faktoja ja omituisia päätelmiä.

Lauantai 12:00

Vauhtijuoksu Mini
Iso Kirsikka
la 10.12. 12.00–14.00
Kimi ”Drauce” Haapalainen

Speedrunnataan Touhou Luna Nights ja Celeste. Tule katsomaan, kun Sakuya ja Madeline pinkovat tukka pitkällä.

Cubix: Mekaanista elämää Kuplakaupungissa
Kimchi
la 10.12. 12.00–13.00
Aaron MacRöndel

Muistatko vielä Cubixin? Kuutioista koostuva elävä robotti, mutta myös tulevaisuuteen sijoittuva animaatiosarja, missä robotiikka pääsi tekemään läpimurtonsa. Kuplakaupunki oli rauhallinen robottien kaupunki, kunnes he alkoivat kärsimään teknisistä vioista ja Tohtori K valloittamaan apuriroboteillaan maailmaa. Tieteisfiktiivinen tv-sarja, joka käy läpi elävää robotiikkaa 2000-luvun lapsien perspektiivistä. Luento käy läpi Cubixin maailman periaatteet ja robotiikan vaikutukset Kuplakaupungissa.

Itsetuntemusta supersankareista
Matcha
la 10.12. 12.00–13.30
Aino Peltokoski

Pajassa tutustutaan suosikki supersankarin tai hahmon mielenmaisemaan ja yritetään sitä kautta löytää yhtymäpintoja myös oman arki-minän eri puoliin. Ryhmässä pohditaan yhdessä, miksi samaistun juuri tähän hahmoon ja mitä yhteistä itsellä on oman lempihahmon kanssa? Työskentely toteutetaan rennosti maalaten/piirtäen ja keskustellen toisten osallistujien kanssa.
Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.

Vuosikymmenen animevisa
Pieni Kirsikka
la 10.12. 12.00–13.30
Teemu ”Janiskeisari” Risikko, Nita ”nemoria” Mäenpää

Tunnetko päähenkilöt vaikka unissasi? Soiko päässäsi jatkuva tunnariradio?
Tervetuloa mittelemään tietämyksellä vuosikymmenen animevisaan. Visassa on laaja kaarti erilaisia kysymyksiä vuosina 2012 – 2022 ilmestyneistä animeista. Kysymykset sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneille harrastajille. Voit osallistua yksin tai korkeintaan neljän hengen joukkueessa. Kaksi parasta joukkuetta palkitaan!

Lauantai 13:00

Coni jumppa
Aulan lava
la 10.12. 13.00–13.30
Ruu ”Pahvi” Narinen

Hupaisa rento jumppa conipäivälle vedetään frööpelipalikoiden tahtiin ja muiden tuttujen jumppabiisien mukaan. Tässä ohjelmassa on sallittua päästää sisäinen lapsesi irti ja tanssia näiden classikoiden tahtiin.

Genshin Impact smash or pass

Kimchi
la 10.12. 13.00–14.00
Miro ”Zombi” Johansson

Huumorisävytteinen Smash or pass- kahoot Teyvatin maailmasta löytyvillä hahmoilla.
Viettäisitkö mielummin yösi Azhdahan kanssa, vai antaisitko hänelle pakit?
Ohjelman ikäsuositus on +16 mahdollisen seksuaalisen sisällön takia
Ohjelmaan osallistuminen vaatii oman puhelimen käyttöä.

Lauantai 14:00

Lip sync -taisto
Iso Kirsikka
la 10.12. 14.00–15.00
Barrelborns, Barrelborns

Lip sync -taisto on leikkimielinen ohjelmanumero, jossa asenne ratkaisee! Laulaminen jää taustanauhan huoleksi ja sinä pääset vetämään muikean lavashown hahmona tai omana itsenäsi. Osallistua voi yksin tai kaverin kanssa.
Lip sync -taistossa jokaisella kierroksella kaksi esitystä kamppailee toisiaan vastaan valitsemillaan kappaleilla ja yleisö päättää kierroksen voittajan. Eikä mikään show ole show ilman yleisöä, joten mikäli oma esiintyminen ei inspaa, olet tervetullut myös nauttimaan muiden esityksistä! Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen, mutta osallistujia voidaan ottaa myös yleisöstä ohjelman aikana. Ennakkoilmoittautuminen löytyy tästä.

Anime ”lauta” pelejä
Matcha
la 10.12. 14.00–15.30

Tule pelaamaan tuttuja pelejä kuten aliasta, muistipeliä ja arvaa kukaa anime-, manga- ja pelihahmoteemoilla. Rentoa ja matalan kynnyksen pelailua.

Miltä näyttää japanilainen katumuoti vuonna 2022?
Pieni Kirsikka
la 10.12. 14.00–15.00
Roni Liedes

Oletko miettinyt miltä japanilainen katumuoti näyttää nyt pandemia vuosien jälkeen? Nyt sinulla on loistava tilaisuus tulla kuulemaan asiasta ja tutustua tämän hetken trendeihin Harajukun kaduilta. Ohjelmanumeroon osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta j-muodin maailmasta vaan luento on suunnattu niin aloittelijoille kuin pidempiaikaisille harrastajille.

Lauantai 15:00

Lolita-muotinäytös
Iso Kirsikka
la 10.12. 15.00–16.00
Nita ”nemoria” Mäenpää

Pohjoisen tuulet puhaltavat myös lavalla, kun alueen harrastajat esittelevät talviteemaisia asukokonaisuuksiaan. Muotinäytös on Poro-Suomen lolitojen järjestämä. Lolita on japanilaista katumuotia, joka on 2000-luvun kuluessa yleistynyt myös länsimaissa. Tyyli on ottanut vaikutteita muun muassa rokokoosta ja viktoriaanisesta muodista, minkä takia siihen kuuluvat olennaisina muhkea hameen siluetti, rusetit, pitsi ja röyhelöt.

Karva-, suomu-, vai hyöhenpeite? Kuinka luoda oma fursona?
Pieni Kirsikka
la 10.12. 15.00–16.00
Annina ”Rimawolf~” Yrttiaho

Turrius, tuo internetin alakulttuuri sekä harrastus jonka piiristä löytyy satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Turriuden ydinpiirteisiin kuuluu oman fursonan luominen, ai siis mikä? No se sun ikioma turrihahmo! Ai miten se luodaan? Tule kuulemaan turreista harrastuksena ja ajatuksia siitä miten fursonan luominen voisi tapahtua!
Luennon lopuksi saa myös esittää vapaasti kysymyksiä turreista ja turriudesta!

Lauantai 16:00

Cosplaykilpailu
Aulan lava
la 10.12. 16.00–17.00

Matsuconin cosplaykilpailu tuo conin päälavalle upeaa pukuloistoa! Tänä vuonna osallistujat kisaavat aloittelijoiden ja kokeneiden sarjan lisäksi hall cosplayn merkeissä. Näiden lisäksi kisassa nähdään myös photoshoot kilpailun tarjontaa! Väliajalla yleisöä viihdyttää Operaatio Fredrik.

Sunnuntai 12:00

NEBULA DANCE CREW
Aulan lava
su 11.12. 12.00–12.30
NEBULA DANCE CREW, Ronja ”Ronja” Ryökäs

Rovaniemeläinen 4-henkinen NEBULA DANCE CREW esittää karismaattisen tanssiesityksen MAMAMOOn japanituotannon tahtiin.

Puujalka-animet vol. 2
Iso Kirsikka
su 11.12. 12.00–12.45
Veli-Matti ”Temno” Ylitalo

Puujalka-animet on leikkimielinen visailuohjelma, missä kisaajat pääsevät arvailemaan tuoreiden ja klassisten animesarjojen nimiä, jotka ovat menneen suomenkielisen käännöskukkaslaitteemme läpi. Voit tulla ohjelmaan joko yleisöksi tai kisamaan palkinnoista. Kaikki halukkaat kisailijat pääsevät mukaan tähän ohjelmaan. Visailussa parhaiten pärjänneet henkilöt tai tiimit palkitaan Manga Cafén lahjakorteilla.

Taiyaki-työpaja
Matcha
su 11.12. 12.00–15.00
Oulun cosplay Ry, savustettu lumipallo

Tule kokeilemaan taiyakin, tuon animesta tutun kalanmuotoisen leivonnaisen, valmistamista non-stop työpajaan. Voit siis tulla paikalle silloin kun makeannälkä iskee ja paistaa oman taiyakin herkuteltavaksi. Osallistumismaksu 3€ sisältää taiyakin ja juoman. Ohjelman järjestää Oulun Cosplay ry.

Sunnuntai 13:00

Nordic Muse – Pohjoisen tuulet
Aulan lava
su 11.12. 13.00–14.00
Jutta

Säihkyvä ja huurteinen seikkailu on alkamassa, kun Nordic Musen pohjoisen tuulet puhaltavat Matsuconin lavalle! Humoristinen ja pirtsakka Nordic Muse esittää Love Live! -cover tansseja ja tuovat μ’sin hahmot eloon suomalaisella twistillä.
Tule kanssamme seuraamaan kuinka vuodenajat muuttuvat taianomaiseen talveen. Luvassa on μ’sin sydäntä lämmittäviä ja nostalgiaa herättäviä kappaleita. Piristävät jäsenemme tuovat yllätyksiä lavalle, joten ole valmiina kokemaan Nordic Musen hyytävän ihmeellinen esitys!

Cossaajan esiintymis- ja poseeraustyöpaja
Kimchi
su 11.12. 13.00–14.00
Reetta Järvenpää

Miten esiinnytään karismaattisesti cosplay-kisalavalla? Miten poseerata valokuvassa niin, että hahmosta näkyy paitsi puku, myös persoona? Miten pidetään jännitys kurissa ja mihin kädet kannattaa laittaa?
Työpajassa cosplay-harrastaja ja burleskiartisti Morticia Le Fay antaa cossaajille vinkkejä lavalla tai kameran edessä poseeraamiseen ja liikkumiseen, hahmon sisäistämiseen ja ilmaisuun sekä esiintymisjännityksen hallintaan. Tämä ei kuitenkaan ole burleskityöpaja, vaan pajan sisältö on räätälöity nimenomaan cossaajien tarpeisiin ja sen aikana käsitellään ja harjoitellaan sekä lavatyötä että valokuvissa poseerausta, painotus osallistujien toiveiden mukaan. Paja sopii sekä aloittaville cossaajille että kisakonkareille. Työpajan aikana liikutaan jonkn verran, mutta hiki ei pitäisi tulla.

Mites niitä coneja tehdäänkään?
Pieni Kirsikka
su 11.12. 13.00–14.00
Hanne-Maria ”Hamajo” Karhula

Oletko aina halunnut oppia conin järjestämisen kikat ja tehdä oman tapahtumasi? Tuleva kulttuurituottamisen asiantuntija ja Matsuconin pääjärjestäjä kertoo miten onnistunut tapahtuma tuotetaan. Ohjelmassa käydään läpi vaiheet mitä on ensimmäisen idean ja päättäjäisten välissä.
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Sunnuntai 14:00

Cosplaydeitti
Iso Kirsikka
su 11.12. 14.00–15.00
Neekkis, Maarit ”Maraku” Ristimella, Julia ”Kvartsi” Salminen, J.S.E. Salminen

Kuvan kauniissa laakossa Gem Sean rannikolla Pelican Townissa on kevättä ilmassa ja rakkautta rinnassa. Kukkaistanssin sijasta tällä kertaa kylän väki kokoontuu viettämään Cosplaydeittiä!
Cosplaydeitti on leikkimielinen seuranhakuohjelma, jossa osallistujat esittävät cossaamiaan hahmoja, ja etsivät hahmoille seuraa. Ohjelma voidaan kuvata ja julkaista myöhemmin YouTubessa. Suosittelemme osallistujan olevan vähintään 12-vuotias mutta mikään ei estä nuorempia osallistumasta. Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen Google Forms-lomakkeen kautta, mutta yleisöstä voi päästä vielä mukaan.

Ilmoittautumislomake (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Veljesdynamiikat Osomatsu-sanissa
Kimchi
su 11.12. 14.00–15.00
Elina ”Elekku” Heikkilä

Matsunon veljekset, tuo kaoottinen apinalauma, jossa jokaisella kuutosella on kuitenkin tarkkaan määritelty paikka ryhmässä. Veljesten roolit ja käyttäytyminen ovat tarkkaan harkittua, ja sarjassa näkyy välillä myös reaktioita tästä roolista poikkeamiseen. Tarkastellaan Matsunon veljeksiä ryhmänä, ryhmän jäseninä sekä kahden veljeksen keskenäisiä dynamiikkoja pari kerrallaan.

Kuukansaa ja kummajaisia – johdatus avaruusolentoihin animessa
Pieni Kirsikka
su 11.12. 14.00–15.00
Teemu ”Janiskeisari” Risikko

Kiehtooko ajatus elämästä Maan ulkopuolella? Löytyykö sieltä kenties sotaisia valloittajia tai omituisia elämänmuotoja? Avaruusolentoja vilisee animesarjojen juonikuvioissa. Toisinaan heidät erottaa ihmishahmoista vain kissankorvat tai sininen iho, toisinaan taas taistellaan kasvottomia petoja vastaan.

Luennolla esitellään, miten japanilaiset alienhahmot eroavat tyypillisistä länsimaisista harmaista marsilaisista ja miten eri tavoilla alieneita hyödynnetään animeiden tarinankerronnassa. Lisäksi luennolla annetaan sarjasuosituksia aiheesta kiinnostuneille.

Sunnuntai 15:00

Ylen retro-animet
Kimchi
su 11.12. 15.00–16.00
Minna ”minnalabanana” Mäkinen

Muistatko vielä Muumilaakson tarinat ja Alfred J. Kwakin? Entä Tao Taon, Pörri-Oravan tai Rouva Pippurin? Jos et niin ei hätää, kaikki nämä näkyivät 1990-luvulla Ylen lasten piirrettyjen seassa. Luennolla tutustutaan 90-luvun animesarjoihin, jotka ovat saaneet suomenkieliset dubbaukset ja televisionnin yleisradion kanavilla. Kuinka ne pääsivät levitykseen? Tule paikan päälle kuulemaan näiden rakastettujen anime-sarjojen Suomeen rantautumistarina.

Barbiesta vaikka videopelihahmoksi – näin muokkaat mistä vain nukesta ainutlaatuisen!
Pieni Kirsikka
su 11.12. 15.00–16.00
Meri Aisala

OOAK (eli ”one of a kind”) -nukkecustomointiharrastus ei välttämättä vaadi hyppäystä syvään päähän kalliiden BJD (ball jointed doll) -nukkekokoelmien hankintaan, vaan oikeilla välineillä voit luoda omia hahmoja aivan tavallisten lelukauppojen Barbeista ja Monster High -nukeista… Tai melkein mistä vain! Koska nukkemuokkauksessa käytetään myrkyllisiä suihkeita ja näihin liittyy pitkiä kuivumisen odotusaikoja ja muita turvallisuuskäytäntöjä, en pidä näissä puitteissa osallistavaa työpajaa, mutta esittelen seikkaperäisesti erinäisiä nukkeharrastuksen välineitä, materiaaleja, vinkkejä, suosimiani tutoriaaleja ja käyttämiäni tekniikoita, sekä omia luomuksiani (joita löytyy instagramista @spiraldollies).

Sunnuntai 16:00

Päättäjäiset
Aulan lava
su 11.12. 16.00–16.30

Matsuconin päätösesitys, missä on luvassa mukavaa laskeutumista joulun odotteluun, uuden vuoden toiveita ja paljastuksia.