Ohjelmahaku 4.1.–28.2.2018

Oletko aina halunnut päästä luennoimaan Happosain pantsujen pöllimisfilosofiasta tai Izumin pedagogisista taipumuksista? Haluatko jakaa mielipiteesi uusimman kauden animesta? Tahdotko opettaa muille, kuinka valmistetaan animen övereimmät aseet? Tahdotko tavata muita söpöjen animetyttöjen faneja? Matsucon hakee nyt ohjelmaa vuoden 2018 tapahtumaan.

Tapahtumaan haetaan ensisijaisesti animeen, mangaan, cosplayhin ja muuhun japanilaiseen populaarikulttuuriin liittyvää ohjelmaa. Ohjelmatyyppejä voivat olla esimerkiksi luennot, paneelit, keskustelupiirit, työpajat, erilaiset cosplayohjelmat, pelit, kilpailut ja miitit. Myös uudenlaisia ohjelmatyyppejä voi ehdottaa, mutta niitä tulee perustella ja kuvailla tarkasti. Ohjelmanpitäjille ei makseta rahallista korvausta, mutta he saavat viikonlopun ajalle lipun tapahtumaan, lattiamajoituksen tarvittaessa sekä mahdollisuuden käydä nauttimassa greenroomin antimista.

Ohjelmaa voi tarjota lomakkeen kautta. Ohjelmahaku päättyy sunnuntaina 28.2. kello 23:59. Tutustuthan alla oleviin ohjeisiin ennen ohjelmasi tarjoamista. 

 

Luennoissa on tärkeää, että:

 • Olet miettinyt luentosi tyypin. Mieti esimerkiksi, että esitteletkö, arvosteletko, tutkitko vai tulkitsetko sarjaa tai aihetta.
 • Olet tehnyt taustatyösi hyvin. Älä ota koko tekstiäsi Wikipediasta. Muista tekijänoikeudet ja merkitse kuvien, videoiden ja tekstien lähteet diaesityksesi vähintään loppuun.
 • Olet miettinyt kohdeyleisösi. Onko luentosi suunnattu aloittelijoille vai kokeneemmille harrastajille? Minkä ikäisille se on suunnattu? Älä pidä luentoasi vain kavereillesi: ota kaikki kuuntelijat huomioon. Voit ehdottaa myös ohjelmaa, jonka ikäraja on K-15 tai K-18.
 • Luennon rakenne ja diat ovat selkeät ja tarkoituksiisi sopivat. Älä kirjoita koko luentosi sisältöä dioihin, sillä tekstiseiniä voi lukea ilman puhujaakin: älä tee itseäsi tarpeettomaksi.

 

Paneeleissa/keskustelupiireissä on tärkeää, että:

 • Erotat paneelin ja keskustelupiirin toisistaan. Paneelissa on puheenjohtaja (ohjelman pitäjä) ja tietty määrä osallistujia sekä yleisö, jotka voivat kysyä kysymyksiä tai kommentoida lyhyesti viittaamalla. Keskustelupiirissä on myös puheenjohtaja (ohjelman pitäjä), mutta kaikki ohjelmaan osallistuvat voivat keskustella. Yleisöä ei siis ole. Paneelit ovat rajatumpia kuin keskustelupiirit.
 • Mieti kysymykset valmiiksi ja muista roolisi puheenjohtajana. Jos keskustelu eksyy aiheesta, ohjaa keskustelu takaisin raiteilleen. Muista, että panelistit ovat pääpuhujia ja yleisö vain kommentoi aihetta.

 

Työpajoissa on tärkeää, että:

 • Sinulla on selkeät ohjeet työpajaan osallistujille, ja otat kaikki osallistujat huomioon.
 • Mietit valmiiksi materiaalit. Tarjoatko sinä ne ilmaiseksia tai maksua vastaan, tuovatko kävijät omat materiaalinsa vai tarvitseeko niitä ollenkaan? Matsucon ei maksa materiaaleja.

 

Miiteissä on tärkeää, että:

 • Miitin aihe ei ole liian laaja tai liian suppea. Naruto-miitti on hyvin rajattu, mutta animefanien tai Sasuke-fanien miitti ei.
 • Huomioit kaikki paikalla olijat ja heidän ikänsä. Valvo, että miittiläiset käyttäytyvät conin sääntöjä noudattaen ja ota yhteyttä järjestyksenvalvojiin, jos tulee ongelmia.

 

Cosplayohjelmissa on tärkeää, että:

 • Olet suunnitellut ohjelman hyvin. Ota kaikki yleisössä huomioon, älä loukkaa ketään.
 • Voit tarjota Matsuconiin joko perinteistä cosplaydeittiä tai jonkinlaista uutta cosplayohjelmaa. Cosplaykisat ovat kuitenkin conin järjestämiä.